Συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

…αφορούν, κυρίως, στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών…

Συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό

Γιατί είναι στο κέντρο της Ελλάδας και πολύ κοντά τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα.

Γιατί είμαστε ένα ΠΤΔΕ με άποψη.

Γιατί όλο το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος έχει στενή σχέση συνεργασίας με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές και στοχεύει στην ακαδημαϊκή και προσωπική τους εξέλιξη μέσα από τις σπουδές τους.

Μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μετά από απόφαση των Πρυτανικών Αρχών.

Δεν είναι υποχρεωτικές σε όλα τα μαθήματα.

Είναι υποχρεωτικές στη Σχολική Πρακτική Άσκηση, σε εργαστηριακά μαθήματα και σε λίγα μαθήματα επιλογής.

Όχι. Υποκαθιστά δύο μαθήματα επιλογής.

Ναι, θα πρέπει να κάνεις. Όχι, όμως, τη γνωστή πρακτική άσκηση, η οποία συνηθίζεται σε μερικά Τμήματα αφού ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του προγράμματος σπουδών.

Η Σχολική Πρακτική Άσκηση (Σ.Π.Α.) έχει χαρακτήρα υποχρεωτικού μαθήματος με υποχρεωτική παρουσία, εκτείνεται σε τέσσερα εξάμηνα σπουδών και περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων οι οποίες στοχεύουν στη σύνδεση της παιδαγωγικής θεωρίας με την εκπαιδευτική/επαγγελματική πράξη.

Θέλω να δώσω κατατακτήριες για το ΠΤΔΕ

Ναι. Την περίοδο 1η με 15η Νοεμβρίου. Συμβουλέψου την ιστοσελίδα «κατατακτήριες εξετάσεις» για την αίτηση.

Τα μαθήματα και την ύλη της εξέτασης θα τα βρεις στην ιστοσελίδα «κατατακτήριες εξετάσεις».

Οι κατατακτήριες εξετάσεις γίνονται το πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου.

Ανακοινώνεται στις «κατατακτήριες εξετάσεις» δέκα τουλάχιστον μέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειας τους.

Πέρασα στο ΠΤΔΕ του Βόλου

Αν έχεις ερώτηση που δεν την βλέπεις σε αυτή τη σελίδα, προσπάθησε να εντοπίσεις το θέμα που σε απασχολεί στις υπόλοιπες ιστοσελίδες του pre.uth.gr. Αν πάλι δεν τα καταφέρεις, η Γραμματεία του Τμήματος είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε ευγενική σου ερώτηση…

Με προσωπική παρουσία η Γραμματεία δέχεται 11:00 – 13:00 στο Ισόγειο του Κτηρίου Ρόζα Ιμβριώτη στο συγκρότημα Παπαστράτου (παραλιακό),

Τηλεφωνικά, μέχρι τις 3μμ, στο 2421074897, 2421074783, 2421074784, 2421074785, 2421074777

Ηλεκτρονικά μέσω  της πλατφόρμας “εγγραφές” του Υπουργείου Παιδείας με τον 8ψήφιο κωδικό αριθμό των πανελλαδικών εξετάσεων και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας που χρησιμοποίησες για την πρόσβασή σου στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού.

Θα χρειαστεί επίσης η ταυτοποίησή σου με προσωπική παρουσία στη Γραμματεία του Τμήματος κατά την έναρξη του εξαμήνου σε μέρες και ώρες που ανακοινώνονται.

Αν καλύπτεις τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, μπορείς να υποβάλεις ηλεκτρονικά αίτηση για μετεγγραφή σε άλλο τμήμα φοίτησης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγγραφών, στην πλατφόρμα “meteggraphes” του Υπουργείου Παιδείας .

Με την ενεργοποίηση του ιδρυματικού ηλεκτρονικού λογαριασμού σου θα έχεις πρόσβαση στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας. Αφού κάνεις εκεί αίτηση,  θα παραλάβεις την ακαδημαϊκή σου ταυτότητα που λειτουργεί και ως «φοιτητικό πάσο» από τη Γραμματεία του Τμήματος.

Μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης, η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης αποστέλλει sms με τα στοιχεία για την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού λογαριασμού σου (username, προσωρινό κωδικό).

Για την ενεργοποίησή του χρησιμοποιείς την ιστοσελίδα Ανάκτησης Κωδικού Πρόσβασης https://secure.it.uth.gr/user/recover/ .

Ναι. Με την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού λογαριασμού σου αποκτάς και λογαριασμό email του ΠΘ της μορφής username@uth.gr. Θα έχεις πρόσβαση στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό σου μέσω της εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (webmail) του ΠΘ.

Ναι, στο Βόλο λειτουργούν τρία φοιτητικά εστιατόρια, τα οποία παρέχουν πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα. Θα πρέπει πρώτα να υποβάλεις αίτηση για δωρεάν σίτιση και αυτή να γίνει δεκτή.

Για τη διαδικασία αίτησης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και άλλες ερωτήσεις που μπορεί να έχεις για τη σίτιση μπορεί να δώσει απαντήσεις το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας.

Στην ίδια ιστοσελίδα θα δεις ότι, ακόμα κι αν κριθεί ότι δεν δικαιούσαι δωρεάν σίτιση, έχεις τη δυνατότητα να σιτίζεσαι στα φοιτητικά εστιατόρια, καταβάλλοντας ένα χαμηλό αντίτιμο.

Επειδή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει στην πόλη του Βόλου μια Φοιτητική Εστία με σαράντα (40) μόνο δωμάτια, τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων είναι αυστηρά. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να πάρεις από το Γραφείο της Φοιτητικής Εστίας, 2ας Νοεμβρίου & Βερναρδάκη, στα τηλ. 24210-74408-9 και στο email: estiavolou@uth.gr.

Μπορείς να υποβάλεις ηλεκτρονικά αίτηση χορήγησης στεγαστικού επιδόματος στην εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας για το στεγαστικό επίδομα. Θα χρειαστείς τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής σου στο Taxisnet.

Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου ημερολογιακού έτους και αποτελείται από δύο εξάμηνα σπουδών, το χειμερινό και το εαρινό. Κάθε εξάμηνο σπουδών περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 εβδομάδες διδασκαλίας. Στο τέλος κάθε εξαμήνου ακολουθεί η περίοδος εξετάσεων διάρκειας τριών εβδομάδων.

Τα παραπάνω συνιστούν αυτό που λέμε Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο το οποίο ανακοινώνεται πριν από την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους, μετά από σχετική απόφαση της Συγκλήτου. Σε αυτό αναφέρονται οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης :

των μαθημάτων χειμερινού και εαρινού εξαμήνου,

των εξεταστικών περιόδων χειμερινού και εαρινού εξαμήνου, καθώς και της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου,

των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα και οι επίσημες αργίες κάθε εξαμήνου.

Θέλω να μάθω περισσότερα για τα μαθήματα και γενικά για τις σπουδές μου

Εσύ που είσαι πρωτοετής μπορείς να συμβουλευτείς το σύντομο οδηγό για πρωτοετείς.

Πληρέστερο οδηγό για τις σπουδές σου θα βρεις στον Οδηγό Σπουδών αλλά εξατομικευμένη βοήθεια θα έχεις από τον Ακαδημαϊκό Σύμβουλό σου.

Προαπαιτούμενα μαθήματα είναι μαθήματα που πρέπει να έχεις παρακολουθήσει και περάσει επιτυχώς προτού μπορέσεις να παρακολουθήσεις ένα άλλο μάθημα. Θα εντοπίσεις ποια μαθήματα έχουν προαπαιτούμενα και ποια είναι τα προαπαιτούμενά τους στο Πρόγραμμα Σπουδών.

Η δήλωση μαθημάτων είναι στην ουσία μια “συμφωνία” με το Τμήμα για τα μαθήματα που θα παρακολουθήσεις σε ένα εξάμηνο και θα μπορείς να αξιολογηθείς για αυτά στο τέλος του εξαμήνου.

Οι δηλώσεις μαθημάτων γίνονται στις αρχές χειμερινού και εαρινού εξαμήνου, μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής γραμματείας, σε ημερομηνίες που ορίζονται και ανακοινώνονται από τη Γραμματεία.

Αν δεν γίνει δήλωση μαθημάτων ή αν δεν δηλωθεί κάποιο μάθημα, δεν θα μπορείς να πάρεις τα αντίστοιχα συγγράμματα και κυρίως δεν θα μπορέσεις να συμμετάσχεις στις εξετάσεις.

Στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου μπορείς να συμμετάσχεις σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλωθεί με τις δηλώσεις χειμερινού και εαρινού εξαμήνου και δεν έχεις αξιολογηθεί επιτυχώς στις αντίστοιχες εξεταστικές περιόδους.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΠΤΔΕ συμμετέχει στο πρόγραμμα κινητικότητας για σπουδές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι γνωστό ως ERASMUS+

Σου δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου σε τρία χρόνια αφού κατατάσσεσαι σε εξάμηνο μεγαλύτερο του  και επίσης να αναγνωρίσεις μαθήματα από το προηγούμενο πτυχίο. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεσαι από τα μαθήματα του 1ου έτους τα οποία θα πρέπει είτε να τα αναγνωρίσεις από προηγούμενες σπουδές σου είτε να τα δηλώσεις και να αξιολογηθείς σε αυτά.

Εξεταστικές περίοδοι

Μπορείς να εξεταστείς μόνο στα μαθήματα που έχεις δηλώσει στην αρχή κάθε εξαμήνου στην ηλεκτρονική σου δήλωση.

Μερικά μαθήματα δεν αξιολογούνται με γραπτές εξετάσεις αλλά μπορεί να υπάρχει ημερομηνία εξέτασης για προφορική εξέταση ή για παράδοση εργασιών. Περισσότερα για κάθε μάθημα μπορείς να μάθεις στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της eclass.

Συμβουλέψου το πρόγραμμα εξετάσεων ώστε να οργανώσεις καλύτερα τη μελέτη σου και την «άφιξή» σου στον τόπο κάθε εξέτασης χωρίς καθυστέρηση.

Αν η υπηρεσία της “Πρόσβασης” σου παρέχει την δυνατότητα επιλογής εναλλακτικών τρόπων εξέτασης, θα ήταν καλό για την διευκόλυνσή σου να επικοινωνήσεις με τις/τους διδάσκουσες/-οντες όταν ανακοινωθεί το πρόγραμμα των εξετάσεων.

Φυσικά και μπορείς! Οι διδάσκουσες και οι διδάσκοντες έχουν μέρες και ώρες συνεργασίας ή ενημερώνουν στην ιστοσελίδα του μαθήματος στην eclass για άλλο συγκεκριμένο χρόνο για τη διαδικασία αυτή.

Να έρθεις πιο κοντά με τον τρόπο και τη διαδικασία αξιολόγησης του γραπτού σου, ώστε να ανταποκριθείς καλύτερα στην επόμενη εξέταση.

Ίσως εντοπιστούν και διορθωθούν πιθανά λάθη κατά την αξιολόγηση του γραπτού σου.

Όχι με τη διαδικασία των αναβαθμολογητών που προβλέπονται συνήθως σε εισαγωγικές εξετάσεις. Υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του βαθμού από τη(ο)ν διδάσκουσ(ντ)α αν έχει υπάρξει σφάλμα στη διαδικασία της αξιολόγησης ή της ανάρτησης του βαθμού.

Δεν προβλέπεται από τον κανονισμό προπτυχιακών σπουδών. Ο βαθμός αξιολόγησης κάθε μαθήματος μετά την καταχώρισή του στην ηλεκτρονική γραμματεία δεν αλλάζει πάρα μόνο στην περίπτωση που περιγράφεται στην απάντηση της προηγούμενης ερώτησης.

Απορίες σχετικά με τις Ψηφιακές Υπηρεσίες

Ο ιδρυματικός σου λογαριασμός, που αποκτάς με την ολοκλήρωση της εγγραφής σου, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την ηλεκτρονική σου ταυτότητα με την οποία:

  • μπορείς να έχεις πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σου γραμματοκιβώτιο για να διαβάζεις μηνύματα που αφορούν όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά κυρίως προσωποποιημένα μηνύματα από τη Γραμματεία ή το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος, και για να επικοινωνείς με όλα τα πρόσωπα, τις δομές και τις υπηρεσίες του ΠΘ
  • μπορείς να “κατεβάζεις” δωρεάν λογισμικό όπως το office, από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του ΠΘ και να έχεις πρόσβαση στο msteams

μπορείς να έχεις πρόσβαση στην ηλεκτρονική τάξη (eclass)  του ΠΘ και στα ηλεκτρονικά μαθήματα του Τμήματος για να δεις εκπαιδευτικό υλικό, να καταθέτεις εργασίες, να συμμετέχεις σε συζητήσεις και ομάδες των μαθημάτων.

Επισκέψου την Ηλεκτρονική Γραμματεία όταν θέλεις:

  • να κάνεις δήλωση μαθημάτων εξαμήνου
  • να δεις τα μαθήματα που έχεις δηλώσει, τους βαθμούς σου και το μέσο όρο της βαθμολογίας σου
  • να κάνεις ηλεκτρονικά αίτηση για έκδοση πιστοποιητικών από τη Γραμματεία

Προβλήματα με τις σπουδές μου

Για θέματα που αφορούν στις δηλώσεις μαθημάτων και γενικότερα την ηλεκτρονική γραμματεία, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την Γραμματεία του Τμήματος.

Μπορείς να ζητήσεις να κάνεις σπουδές Μερικής Φοίτησης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος σπουδών σου διπλασιάζεται και οι υποχρεώσεις/φόρτος ανά εξάμηνο μειώνονται στο μισό. Με άλλα λόγια, κάνεις δήλωση μαθημάτων που αντιστοιχούν σε 15 ECTS ανά εξάμηνο∙ συνεπώς, τα μαθήματα ενός «κανονικού» εξαμήνου θα μπορέσεις να τα «μοιράσεις» σε δύο.

Μπορείς να αναζητήσεις ψυχολογική στήριξη και βοήθεια για προσωπικές δυσκολίες και ανησυχίες, αλλά και να εκπαιδευτείς σε δεξιότητες διαχείρισης και επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις μέσω του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης.

Ο θεσμός του Συνηγόρου του Φοιτητή καθιερώθηκε με σκοπό τη διαμεσολάβηση μεταξύ φοιτητ[ρι]ών και καθηγητ[ρι]ών ή διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος.

Μπορείς να απευθυνθείς στο Συνήγορο του Φοιτητή

  • αν έχεις προβλήματα με τα όργανα διοίκησης και τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου,
  • για να αναζητήσεις λύσεις για θέματα που αντιμετωπίζεις με τις ακαδημαϊκές ή τις διοικητικές υπηρεσίες,
  • για να κάνεις αναφορά ή καταγγελία σχετικά με τη μη τήρηση διατάξεων και κανόνων της δεοντολογίας και της πανεπιστημιακής νομοθεσίας,
  • και για να ενημερωθείς σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου που απορρέουν από τον Κώδικα Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου.

Ο Συνήγορος του Φοιτητή δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα αξιολόγησής σας (εξέταση και βαθμολογία μαθημάτων)