Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας σε Πολυπολιτισμικά Περιβάλλοντα
Αποστολή του Εργαστηρίου Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας σε Πολυπολιτισμικά Περιβάλλοντα είναι η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών στα επιστημονικά πεδία της Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής, της Διαπολιτισμικής Διδασκαλίας και της Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας. Επιπλέον, η διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, η προώθηση της επιστημονικής γνώσης στα γνωστικά αντικείμενα και στους επιστημονικούς τομείς ερευνητικής δραστηριότητας που θεραπεύει και η συνεργασία και στήριξη εκπαιδευτικών μονάδων σε θέματα ανάπτυξης μιας διαπολιτισμικά προσανατολισμένης σχολικής κουλτούρας.
Μέλη: Χρήστος Γκόβαρης (Διευθυντής), Σταυρούλα Καλδή, Μαγδαληνή Κολοκυθά, Αγγελική Λαζαρίδου, Γιώργος Φραγκούλης, Νίκος Χανιωτάκης, Μαρία Χατζή
Εργαστήριο Εκπαιδευτικής και Τοπικής Ιστορίας
Αποστολή του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής και Τοπικής Ιστορίας είναι η συλλογή και αξιοποίηση κάθε στοιχείου που αφορά το παρελθόν των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η ευαισθητοποίηση των φοιτητ(ρι)ών, των εκπαιδευτικών και του κοινού σε θέματα τοπικών σπουδών και εκπαιδευτικής ιστορίας.
Μέλη: Αντώνιος Λ. Σμυρναίος (Διευθυντής)
Εργαστήριο Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικού Λογισμικού (ΕΤΑΕΛ)
Το Εργαστήριο Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικού Λογισμικού έχει ως στόχο τη μελέτη των τρόπων αξιοποίησης της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, και ειδικότερα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη διδακτική πράξη αφενός, και αφετέρου τη σχεδίαση και ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού ποιότητας για αποτελεσματική διδασκαλία και μάθηση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ασκούνται στη χρήση και αξιοποίηση του υπολογιστή, του διαδικτύου και των εκπαιδευτικών μέσων στη διδασκαλία, στην παραγωγή κλασσικού εκπαιδευτικού υλικού και στην ανάπτυξη απλών πολυμεσικών-υπερμεσικών εκπαιδευτικών εφαρμογών.
Μέλη: Βασίλης Κόλλιας (Διευθυντής), Λεγαντής Γιαννέλος
Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και της Πολυγλωσσίας (E.M.Δ.Δ.E.Γ.Π.)
Το Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας δραστηριοποιείται:
- στη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΝΕΓ) ως πρώτης, δεύτερης και ξένης γλώσσας,
- στην ανάπτυξη της κριτικής γλωσσικής εκπαίδευσης, διά ζώσης και εξ αποστάσεως,
- στη μελέτη και ανάλυση της ΝΕΓ, κυρίως από κοινωνιογλωσσολογική σκοπιά, και στην επιστημονική συμβολή σε ζητήματα γλωσσικής και εκπαιδευτικής πολιτικής,
- στην έρευνα της επαφής και της διεπίδρασης μεταξύ των γλωσσών,
- στην προώθηση της πολυγλωσσίας μέσω κοινωνιογλωσσικών, διδακτικών και πολιτικών δράσεων και πρωτοβουλιών.
Μέλη: Γεώργιος Ανδρουλάκης (Διευθυντής), Ευγενία Βασιλάκη, Αχιλλέας Κωστούλας, Μαρίτα Παπαρούση
Εργαστήριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών (Ε.Φ.Ε.)
Το Εργαστήριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών εξυπηρετεί τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες του πεδίου της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών με έμφαση στην πειραματική διδασκαλία και μάθηση. Η έρευνα του εργαστηρίου στοχεύει στη:
- Διερεύνηση αντιλήψεων και διαδικασιών μάθησης για έννοιες των Φυσικών Επιστημών
- Αναδόμηση της επιστημονικής σε σχολική γνώση
- Σχεδίαση, εφαρμογή και αξιολόγηση περιβαλλόντων (πραγματικών, εικονικών, εξ αποστάσεως) πειραματικής διδασκαλίας και διερευνητικής μάθησης
- Ανάπτυξη διδακτικών –μαθησιακών σειρών στο πεδίο των Φυσικών Επιστημών.
Μέλη: Στέφανος Ασημόπουλος (Διευθυντής), Δημήτριος Σχίζας
Εργαστήριο Μαθηματικής Εκπαίδευσης (Ε.Μαθ.Ε.)
Το Εργαστήριο Μαθηματικής Εκπαίδευσης (Ε.Μαθ.Ε.) λειτουργεί στο πλαίσιο της υποβοήθησης της διδασκαλίας των μαθημάτων των Μαθηματικών και της Διδακτικής των Μαθηματικών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητ(ρι)ών του Τμήματος. Κύριος στόχος της λειτουργίας του εργαστηρίου είναι η συνεισφορά στη διερεύνηση και κατάρτιση περιβαλλόντων μάθησης στα μαθηματικά, με τη μελέτη, παραγωγή και εξέλιξη διδακτικού υλικού (δραστηριότητες, χειραπτικά υλικά, ενσωμάτωση τεχνολογίας στη διδασκαλία, διαθεματικά και διεπιστημονικά σχέδια διδασκαλίας) και καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων.
Μέσα από την προσέγγιση του στόχου αυτού επιτυγχάνεται η εξοικείωση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών με περιβάλλοντα μάθησης των μαθηματικών, η άσκησή τους καθώς και η διεξαγωγή έρευνας σε αυτά, όπως και εν ενεργεία εκπαιδευτικών μέσω της συμμετοχής των μελών του εργαστηρίου σε επιμορφωτικές δράσεις.
Μέλη: Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης(Διευθυντής), Κώστας Σδρόλιας, Κώστας Χατζηκυριάκου
Εργαστήριο Αναπτυξιακής και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Το Εργαστήριο Αναπτυξιακής και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας καλύπτει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στον χώρο της Ψυχολογίας. Το Εργαστήριο Αναπτυξιακής και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας ασχολείται με τα γνωστικά αντικείμενα της διά βίου ανθρώπινης ανάπτυξης και των αποκλίσεών της, της σχολικής και εκπαιδευτικής ψυχολογίας, της συμβουλευτικής ψυχολογίας και των εφαρμογών της στην εκπαίδευση καθώς και της κοινωνιολογικής θεμελίωσης της αγωγής.
Μέλη: Ελένη Ανδρέου (Διευθύντρια), Γιώργος Βλειώρας, Αικατερίνη Βούλγαρη, Στέλλα Τσερμεντσέλη
Εργαστήριο Δημιουργικής Ανάγνωσης, Γραφής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης (ΔΑΓΛΕ) [Διατμηματικό]
Το «Εργαστήριο Δημιουργικής Ανάγνωσης, Γραφής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης (ΔΑΓΛΕ)», που έχει ιδρυθεί με τη συνεργασία του Τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα: δημιουργική γραφή και ανάγνωση, λογοτεχνική ανάγνωση, λογοτεχνική εκπαίδευση, διδακτική της λογοτεχνίας, φιλαναγνωσία. Έχει, ειδικότερα, ως στόχο αφενός τη συγκρότηση ερευνητικών ομάδων και ομάδων ανάγνωσης/μελέτης, αφετέρου τη διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, χειμερινών/θερινών σχολείων και επιμορφωτικών δράσεων για την προώθηση των σπουδών και της έρευνας στις περιοχές της δημιουργικής ανάγνωσης, γραφής και λογοτεχνικής εκπαίδευσης.
Μέλη: Σπύρος Κιοσσές (Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Διευθυντής), Μαρίτα Παπαρούση